Als ze maar geen domme dingen doen! Je puber en loslaten.

Met een kind(eren) in huis, begint al snel ze los kunnen laten. De eerste jaren zijn de stapjes over het algemeen klein en overzichtelijk. Zo voelt het overigens voor ouders en meestal voor de moeders niet. Je peuter wil het zelluf doen, je kind wil een boodschap voor je doen, maar wel alleen, dus zonder jou en je puber wil zonder ouders op vakantie. Waar is die kindertijd toch gebleven en jij steeds de rots in de branding bent geweest?

Dat kinderen zich losmaken is heel gezond, ze worden hun eigen ik en willen zelf besluiten nemen. Dat oefenen ze en helemaal in de puberteit, daar begint het echte losweken van je ouders. Op naar zelfstandigheid. Dat gebeurt voornamelijk door aan allerlei grenzen te tornen of misschien beter gezegd erover heen te walsen. Wanneer weet je nou welke stap je puber aan kan? Met vallen en weer opstaan.

Zo werd mijn zoon (16 jaar) uitgenodigd door de ouders van zijn vriend om een week in de meivakantie naar Italië te komen. Er was 1 ding, zij waren er al en moest mijn zoon daar op eigen gelegenheid naar toe komen. Oeps, dacht ik even. We bespraken het met mijn zoon wat hij hier zelf van vond. Voor hem was het zo klaar als een klontje, hij zou alleen gaan vliegen, geen probleem. Dit directe antwoord gaf mij eerlijk gezegd veel vertrouwen. Hij had er al over nagedacht en een plan gemaakt. We stelden natuurlijk toch nog even wat vragen aan de hand van mogelijke obstakels die hij tegen zou kunnen komen. Zoals een vreemde vraagt of je iets wil meenemen in je rugtas? Daar begon hij sowieso niet aan, zei hij.
Wat als iemand blijft aandringen? Dan loop ik wel naar een balie of naar de marechaussee voor hulp.
Wat ga je doen op de luchthaven en waar ga je wachten? Ik ga bij de winkels kijken, ik ga ergens zitten en zet voor de zekerheid mijn alarm op mijn telefoon mocht ik in slaap vallen.
Hij wist hoe de routes liepen en zou goed letten op eventuele mededelingen. En hij zou na de controles gelijk kijken waar de gate was, zodat hij deze makkelijk kon vinden.

We hebben er even over door gepraat en kwamen tot de conclusie dat hij dit prima zelfstandig kon doen. Het is altijd een jongen geweest die niet in 7 sloten tegelijk loopt, een geruststellende gedachte.

Even gingen mijn gedachten terug naar mijn eigen kindertijd, ik zal een jaar of 9 a 10 zijn geweest dat ik zelf graag naar mijn Oma wilde. Wij woonden toen in De Bilt en mijn Oma in Oog in Al in Utrecht. Dat betekende toch 2 x overstappen. Eerst met de bus naar Utrecht Centraal en daar de stadsbus opzoeken die naar Oog in Al reed. Ik was onzeker wanneer ik op het stop knopje moest drukken om bij de juiste halte uit te stappen. Dat zou ik aan de buschauffeur vragen. Wel was ik bang dat de buschauffeur mij zou vergeten, dus had mijn moeder een plannetje bedacht. Ik zou na de Douwe Egberts fabriek in Utrecht even naar de chauffeur lopen, om te vragen of hij mij niet was vergeten. En dat werkte heel goed. Ik was toch maar mooi helemaal zelf naar Oma gereisd.

Nu kunnen pubers nog weleens vergeten dat jij als ouder graag op de hoogte gehouden wil worden hoe het gaat. En nee dat hoeft echt niet elke 10 minuten. Het irritante is namelijk dat ze zo ongeveer vergroeid zijn met de telefoon in de handen, maar er een ster in kunnen zijn om jouw appje of belletje niet te hebben gezien of gehoord. We spraken af dat hij zou appen. Met zijn appje ik zit in the plane hoor, was ik in elk geval gerust en hij had het geflikt.

Met pubers zijn echt afspraken te maken, laat ze bijvoorbeeld voor een vakantie een plan maken. Van A tot Z zoals je zelf ook op vakantie gaat. Jij weet welke stappen nodig zijn, veiligheid, hoe komen ze daar, welke afspraken over het betalen van en tijdens de vakantie enz.

Als zij je kunnen overtuigen door een goed doordacht plan te hebben, zijn ze er aan toe. Zijn ze nog niet zelfstandig genoeg, komt er namelijk ook geen (goed) plan. En begin eerst eens in Nederland voordat ze uitvliegen naar Lloret da Mar of Chersonissos.

Loslaten doe je stukje bij beetje, vind jij dat lastig? Levert het alleen maar meer conflicten op met je puber? Meld je dan voor een individuele coaching sessie, ik denk graag met jullie mee. Neem contact met mij op.