Een ouder die begrijpt, luistert en respecteert….

De coming out van Nikkie (tutorials) heeft veel teweeg gebracht. In haar zeer indrukwekkende video “I’m coming out” vertelt ze dat zij altijd al een vrouw is geweest. Tot grote verbazing van haar eigen moeder werd ze als jongen geboren, in elk geval fysiek. Het verschrikkelijke pijnpunt is dat Nikkie niet zelf haar moment heeft kunnen kiezen om dit met de wereld te delen. Zij werd gechanteerd en zag zich genoodzaakt haar verhaal uit te spreken voor haar miljoenen volgers.

Dat je vervolgens jouw kwetsbare verhaal op deze magistrale wijze kunt uitspreken, daar ben ik diep van onder de indruk. En dacht laat ik hier een blog over schrijven.

Deze krachtige boodschap van Nikkie gaat niet alleen over transgender zijn, maar ook vooral wees wie je bent, wat jij het diepste voelt en het is OK. Als je kind worstelt met grote vragen als “wie ben ik nou eigenlijk”, “wat voel ik allemaal”, word ik verliefd op jongens of meisjes, of allebei en is dat OK”, is deze video ook een aanrader.

Als je te maken hebt met een kwetsbaar kind die wat ouder is, een puber, jong volwassene, kijk deze video of geef de tip. Het kan heel spannend zijn om het gelijk samen te kijken. Het kan helpend zijn als een kind het eerst zelf kijkt en desnoods daarna samen. Twijfel je of je kind deze boodschap kan volgen, kijk je het eerst zelf. Als ouder weet je het ‘t beste of het al geschikt is voor je kind. Nikkie verteld het in het Engels, dus deze taal moeten kinderen sowieso al redelijk beheersen.

De zinnen die Nikkie uitsprak en mij recht in mijn hart raakte (bijna de hele video, maar goed) is haar prachtige ode aan haar moeder.

“My mam always supported me, always accepted me. En de zin “that is everything you need as a kid, is a parent that understands, listens and respects”

(“Mijn moeder steunt me altijd, heeft me altijd geaccepteerd. En de zin “dat is alles wat je als kind nodig hebt, is een ouder die begrijpt, luistert en respecteert”)

En dat is de allerbelangrijkste basis die jij je kind kan geven, ouders die je begrijpen, die je steunen, die naar je luisteren, die je respecteren. Verwar dit niet met alles goedkeuren wat je kind doet. Dat is iets anders.  Uiteindelijk gaat het om erkenning, mag je zijn wie je bent.

Wil je dit ook vanuit elke vezel voor je kind, maar vindt je dit soms lastig, vindt je bepaald gedrag  lastig, weet je even niet hoe je het aan kan pakken en wil je dat ik daarbij ondersteun? Een afspraak voor individuele (kinder) coaching is zo geboekt. Eerst vrijblijvend bellen, dat kan natuurlijk ook. Vul het contactformulier op mijn website  www.verderkijkpraktijk.nl  in en ik bel je.

Tot slot de link naar I’m coming out van Nikkie  https://youtu.be/QOOw2E_qAsE