Hoe een eend inspireert

Het is een mooie doordeweekse dag. Het zonnetje schijnt, er is weinig wind en een aangename temperatuur. Ik pak de fiets om naar het werk te gaan. Heerlijk fietsen op het fietspad met aan de ene kant veel gras en een rij bomen volop in het blad. En aan de andere kant een grasstrook, knotwilgen aan de rand van een slootje.

Al in de verte zie ik een groep jonge eendjes. Eenmaal dichterbij gefietst wacht, zo bleek, moeder eend me al luid kwakend op. Ik minderde direct de vaart die ik er al aardig in had.

Ik ben dol op eenden, mijn leven lang al. Als klein meisje van 3 jaar wilde ik alle eendjes in het park al een kusje geven. Ik had toen natuurlijk geen idee dat eenden dit helemaal niet willen. Elk voorjaar kijk ik enorm uit naar de eerste jonge eendjes die rondzwemmen.

Moeder eend waarschuwde me opnieuw, ze was haar kroost aan het verzamelen om ze naar de kant te begeleiden. Luid kwakend liep ze heen en weer over het fietspad alsof ze riep “luisteren en nu hier komen”. Er kwamen nog een paar jonge eendjes uit het hoge gras aangelopen, op weg naar moeder.

Toen haar gezin bij elkaar was, liepen ze keurig naar de kant en was het fietspad weer vrij. Prachtig om te zien, heel zachtjes fietste ik erlangs.

Het gevoel “kom niet aan mijn kind” herken ik heel goed. Ook binnen mijn werk maak ik dit regelmatig mee. Ouders beschermen hun kroost en willen het beste voor ze. Op zich is dat een groot goed echter, het beste willen schiet nog weleens door in werkelijk alle paden te plaveien voor je kind.

Gun je kind zijn of haar eigen teleurstellingen. Het is belangrijk dat kinderen leren omgaan met teleurstellingen. In een volgende blog daar meer over.

Soms weten ouders zich geen raad met hun kind. Hoe ga je om met een kind die niet wil slapen, of een kind die luid protesteert en boos wordt omdat jij nee zegt. In veel gevallen zou het goed zijn als ouders zich meer laten horen en zien zoals moeder eend dat doet. Ze roept, herhaald en stuurt haar kinderen naar de veilige kant.

Ik zou dat vertalen naar: ouders neem de regie over je kind. Daar voorkom je al een hoop ellende mee. Met regie biedt je namelijk veiligheid, duidelijkheid, geef je grenzen aan en structuur. Precies wat kinderen nodig hebben en heel fijn vinden. Ook al laten ze dat niet direct merken.

Vind jij het lastig om grenzen voor je kind duidelijk af te bakenen, zitten jullie als ouders niet op 1 lijn, gaat je kind voortdurend over jouw grenzen heen, luisteren ze niet?

Zou jij hierbij ondersteuning willen? Neem dan contact met mij op. Dat kan via het contactformulier of je belt even.