Hoe help ik mijn puber zijn slechte cijfers op te krikken?

Vlekkeloos heeft je kind het basisonderwijs doorlopen. De volgende grote stap, naar het voortgezet onderwijs, is genomen. Vol spanning volg je de resultaten en het antwoord op je vraag “lukt het met huiswerk?”, volgt het verlossende antwoord van je puber: “Prima, alles is af.”

Dan staan de eerste resultaten op Magister. Oei, wat een wisselend beeld. Het ene vak gaat goed, een aantal vakken is aan de matige kant en van een paar cijfers schrik je.

Je bent in shock. Alles ging toch prima en al het huiswerk was toch gemaakt?

Je spreekt je puber aan op deze resultaten. De antwoorden kunnen variëren:

  • Het huiswerk stond niet op tijd in Magister
  • Ineens kregen we andere lesstof op de toets
  • Ik heb écht heel hard geleerd (wat overigens ook zo kan zijn)
  • In de les snapte ik het nog
  • School is stom en saai
  • Die leraar mag mij niet

Waarschijnlijk denk je bij een aantal punten, mwah, dat geloof ik niet. Maar wat als jouw kind wél zijn best heeft gedaan, maar het lukt niet? Wat de reden ook is, de cijfers moeten omhoog. Je zegt je kind dat hij eerder aan zijn huiswerk moet beginnen, dat hij pas mag gamen als alles af is en als dat niet gebeurt gaat de wifi uit.

Kinderen zeggen braaf ja tegen deze ‘afspraken’; alles voor goede wifi.

Moeders zeuren toch wel.

En toch vervallen ze weer in hun oude gedrag

De cijfers blijven slecht.

Het gaat niet zozeer om hoge cijfers op het rapport, dat is niet belangrijk. Een 6 halen is prima en je zult zien dat bepaalde vakken, ja zelfs het vak literatuur, hij makkelijk een 8 haalt. En ook nog met weinig inspanning. Hoe mooi is dat. Je kind moet ondervinden welke inzet nodig is voor een bepaald cijfer. Intussen blijft het trial and error. Pas als het echt structureel wordt en hij loopt de kantjes er duidelijk vanaf, moet je je er mee gaan bemoeien.

Pubers, ze hebben een concentratieboog van nul, terwijl ze wel uren kunnen gamen.

Je dreigt met het afpakken van P4 of Xbox en je puber wordt boos. Inmiddels heb je elke dag discussie over huiswerk maken en daarmee wordt de sfeer in huis er niet gezelliger op. Je puber moet wel aan het werk, maar ziet misschien niet wat er moet gebeuren. Hij weet simpelweg niet hoeveel moeite hij moet doen om in ieder geval een 5,5 te halen. Op de basisschool was hij gewend met twee vingers in zijn neus een RV (Ruim Voldoende) te halen.

De cijfers op het voortgezet is niet te vergelijken met basisschoolwaarderingen (M, G RV). Er zit geen verband tussen de inspanning voor een RV op de basisschool en een 5,5 voor wiskunde op de middelbare school. Help je kind zien wat hij moet doen voor een beter cijfer.

Hoe krijgen we inzicht in cijfers en inspanning?

Er zijn vier mogelijke oorzaken van een laag cijfer:

  • je kind heeft niet geleerd
  • je kind heeft wel geleerd, maar het niet onthouden
  • je kind heeft het wel onthouden, maar toch niet goed gedaan en uitgevoerd
  • je kind heeft de vraag niet goed gelezen

Ga zitten met je kind en laat hem alle cijfers in één van de vier categorieën plaatsen.

Een vak niet geleerd?
Dan moet je kind dat dus gaan doen, leren. Er is geen andere optie.

Wel geleerd, maar niet onthouden?
Hier is het de moeite waard om te bekijken of de wijze waarop je kind per vak leert wel werkt. Bij het ene kind werkt bijvoorbeeld stampen goed, een ander kind laat zich liever overhoren.

Wel onthouden maar toch niet goed gedaan of uitgevoerd? Het kan zijn dat je kind slordig werkt, wat punten kost. Of dat hij de lesstof niet begrijpt. Dan moet je kind om meer uitleg vragen bij de docent of meer oefenen, bijvoorbeeld met oefentoetsen.

Heeft je kind de vraag niet goed gelezen?
Leer je kind om de tijd te nemen om de vraag goed te lezen.

Bespreek ook de goede cijfers. Daarmee kun je achterhalen wat je kind heeft gedaan om tot dit cijfer te komen. Het geeft inzicht in wat er moet gebeuren bij vakken met lage cijfers.

Wat als je kind niet met jou in gesprek wil over zijn cijfers?

Het lastige van pubers is dat ze niks willen aannemen van hun ouders. Wat weten die er nou van?! Neem contact op www.verderkijkpraktijk.nl of info@verderkijkpraktijk.nl