“Ouders, stel grenzen en neem de regie”

Een bericht uit het AD 26-07-2019.
Politie haalt Duits kind (7) uit snikhete auto in Vlissingen
De politie heeft gistermiddag een 7-jarige Duits jongetje uit een snikhete auto gehaald op het parkeerterrein bij de Albert Heijn XL in Vlissingen.
Vol verbazing rijden we naar de melding. Met deze temperatuur je kind in de auto laten?!’, schrijft politieteam Walcheren op Facebook. Een omstander had al een portier van de auto opengezet, omdat het jongetje bezweet was.
De ouders van het kind zeiden tegen de agenten dat het niet mee de winkel in wilde, en dus was achtergelaten in de auto. De ouders hadden de ramen aan de voorzijde op een kiertje gezet en de auto niet afgesloten.

Op een dag als gisteren was het buiten al heel warm, maar liepen de temperaturen in geparkeerde auto’s helemaal snel op tot een punt waarop levensgevaarlijke oververhitting kan optreden. ‘De vraag is of een kind van zeven op tijd kan beslissen de auto te verlaten omdat het te warm wordt’, schrijft de politie.

En dat is de spijker op zijn kop. Dit soort beslissingen kun je niet overlaten aan een kind van 7 jaar. Het kunnen denken in oorzaak en gevolg is volop in ontwikkeling en leren kinderen steeds beter verder na te denken. Beslissingen met zeer grote gevolgen en desastreuze afloop, die moet je als ouder nemen en dat is hier aan de orde. Dit kun je simpelweg niet verwachten van een kind van 7 jaar. En ook als je kind vervolgens tegenstribbelt, boos wordt en de hakken in het zand zet of een woede uitbarsting krijgt. Dat hoort er dan bij, het is niet anders.

En ik snap zo’n jongen ook, waarschijnlijk geen zin in winkelen/boodschappen doen en blijft liever wachten in de auto. In hoeverre beweeg je mee als ouders? Deze ouders hebben gekozen om de ramen op een kier te laten en de auto niet af te sluiten, zodat hij zelf uit de auto kon stappen. Echter wel het gevaar zwaar onderschat.

Is dit anders oplossen?

Zeker, je kunt je afvragen of het fijn is bij heel warm weer dat je kind(eren) meegaan met boodschappen of winkelen. Heb je de mogelijkheid om op te splitsen als ouders? De een blijft thuis of vakantieadres en de ander haalt de boodschappen.

Lukt dat niet, geef je kind een leuke en voor hen belangrijke taak. Laat je kind iets lekkers te drinken, te eten, of ijsjes uitzoeken. Vind je kind het leuk om “zelf ” de boodschappen af te rekenen. Er is altijd wel iets wat ze graag willen doen en voor te porren zijn. Stel een heerlijk koele supermarkt in het vooruit zicht. En als je weer thuis of vakantieadres bent, wat je daar gaat doen. Bijvoorbeeld in het water spelen, zwemmen, smoothies maken enz. Dat maakt het voor hen beter te overzien. En beweeg je als ouder, met grenzen en regie, toch mee.

Heb je vragen over opvoeden? Vind je het moeilijk om grenzen te stellen? Vind je het lastig te bepalen wanneer je een beslissing bij een kind kunt neerleggen? Wil je hierover met mij in gesprek? Dat kan. Neem contact met mij op.