Wat is de droomopleiding van jouw kind?

Natuurlijk gun jij je kind een leuke middelbare school, fijne vrienden, een goede opleiding: hij verdient een goede start in het leven. Weet je kind al welk beroep hij kiest, of heeft hij nog geen idee? 

Gaandeweg de middelbare school wordt zijn doel steeds duidelijker. En weet hij het niet, is er helemaal geen man overboord. Help je kind zichzelf te ontwikkelen en te ontdekken waar zijn interesses liggen. Ik neem je mee in de verschillende scenario’s die voorkomen. Je herkent er vast één die bij jouw kind past.

Mijn kind wil brandweerman worden

Super, als het doel zo duidelijk is heb je geen last van een ongemotiveerd kind dat je bij zijn lurven bij zijn huiswerk moet slepen. Dan wil je kind ervoor werken. Welk schooladvies een kind ook krijgt, als hij iets écht wil worden, komt hij er wel.

Mijn kind weet niet wat hij wil worden later

Op jonge leeftijd moeten kinderen een belangrijke beslissing nemen over een opleiding, een beroep. Op zijn minst een richting. Dat kan voor jouw kind een lastige opgave zijn als hij totaal geen idee heeft. Gelukkig hebben de leerkrachten en citotoetsen jouw kind 8 jaar lang gevolgd. Hij krijgt dus in ieder geval een middelbaar schooladvies op het juiste niveau. Dan heeft hij alle tijd om te ontdekken wat hij wil.  

Maar ik wil dat alles uit mijn kind gehaald wordt dat erin zit

‘Alles’ eruit halen is niet haalbaar. Niet voor leerkrachten en ook niet voor jou. Denk maar eens terug aan je eigen schooltijd. Als jouw kind er klaar voor is, komt het vanzelf.

Elk kind piekt op zijn eigen manier en moment

Johnny Keesman wilde fysiotherapeut worden. Dat is een opleiding op hbo-niveau. Om in één keer op een hbo-opleiding terecht te komen, heb je een havo-advies nodig. Maar Johnny kreeg een vmbo-advies. Sterker nog, docenten zeiden tegen hem:

“Ga maar op zoek naar een andere droom.”

Tegen alle verwachtingen en goedbedoelde adviezen in, van docenten en zijn ouders, ging Johnny aan de bak. En hoe.  Zijn schoolroute in het kort:

  • regulier basisonderwijs
  • speciaal onderwijs vanwege dyslexie
  • vmbo basis agrarische school
  • mbo sport en beweging
  • hogeschool fysiotherapie

Wat een power, discipline, wilskracht en doorzettingsvermogen heeft deze jongen. Hij haalde zijn felbegeerde diploma.

Conclusie: laat de middelbareschooltijd een leuke opstap naar een droomopleiding zijn

Wat kun je als ouder doen om je kind te helpen

Geef je kind de ruimte en de tijd om zichzelf te ontwikkelen en te ontdekken welke kant hij op wil. Zorg ervoor dat hij lekker in zijn vel zit. Er mogen uitdagingen zijn, de middelbare school hoeft zeker niet makkelijk te zijn. Het is belangrijk dat je kind leert op welke manier hij op school moet werken.

Stimuleer en ondersteun je kind. Luister naar zijn wensen, tackle zijn onzekerheden. Ga samen naar open dagen van verschillende opleidingen. Een keer zit zijn droomopleiding ertussen.